Kenniswerkplaats Florescat

Kenniswerkplaats Florescat

De leerlingen van Kenniswerkplaats Florescat hebben een zenuwspiraal gemaakt. Het ging erg leuk! De kinderen waren enthousiast. Een mooi initiatief waar STO regio NOP/Urk graag aan meewerkt.

Florescat is Latijn en staat voor ‘Moge hij/zij opbloeien.

De drie scholen in Ens wilden al een tijd iets ontwikkelen voor kinderen die beter leren met hun handen dan uit boeken. Ze bundelden krachten en na de herfstvakantie was Kenniswerkplaats Florescat een feit; een groep voor leerlingen met gouden handen.

De scholen kozen er bewust voor om samen te werken. Kinderen uit Ens, mogelijk toekomstige klasgenoten op het voortgezet onderwijs, kunnen elkaar op deze manier ontmoeten. Kennis, ruimte en materialen worden gedeeld. De praktijklessen van Kenniswerkplaats Florescat zijn bedoeld om kinderen te laten ervaren hoe waardevol het is dat je goed met je handen kunt werken.

Eén dagdeel per week gaan de kinderen aan de slag. Ze gaan bijvoorbeeld op bedrijvenbezoek in Ens. Zo ervaren ze de praktijk. De opgedane kennis wordt vervolgens verwerkt in een praktijkopdracht en die is weer gekoppeld aan taal- en rekendoelen.

Mariska Baars, directeur van katholieke basisschool de Horizon: ‘Laatst stond er een kast van de Ikea op het programma. Natuurlijk miste er een plank. De groep zocht zelf in de handleiding wat er miste en belde de klantenservice voor het missende onderdeel. Een fantastische leerervaring. Ook bouwde de groep voor elke school in Ens een egelhotel. De bouwwerken leverden ze persoonlijk af, inclusief een presentatie.’

‘De groep van twee meisjes en vier jongens zien we nu echt in hun kracht. Ze laten een hele andere kant van zichzelf zien. De één deelt nu ineens de taken uit en de ander maakt een plan van aanpak.’ Met Florescat willen de scholen in Ens het wereldbeeld van hun leerlingen vergroten en ze met rijke leeractiviteiten laten ontdekken wat ze allemaal met hun handen kunnen doen.

 

Bron: AVES

Terug naar overzicht